Mitä tekemistä minulla on HIVin tai AIDSin kanssa?

If you’re not gay or from a poor, African village, you might think HIV has nothing to do with you. And you’d be wrong. HIV infections are rising in the West, spreading through unprotected sex between heterosexuals. In some European countries, more than one third of new infections are in women. More than 65,000 Americans and Western Europeans became HIV-positive last year, adding to the more than half a million people living with HIV in Western and Central Europe, and more than one million Americans who are HIV positive. Antiretroviral therapy has improved survival rates, but it’s not a cure – and it’s not available to everyone: deaths from AIDS have tripled in Eastern Europe since 2000 due to the lack of medication, while AIDS death rates have plummeted in Western Europe and North America thanks to access to the drugs.

Parempi ehkäistä kuin katua!

Olet partnerisi kanssa turvassa vain jos vältät kaikessa seksuaalisessa kontaktissa kosketusta kehon nesteiden kanssa (veri, sperma -myös ennen ejakulaatiota sekä emätinneste). Fyysisen ehkäisyn käyttäminen on tärkeää kaikessa seksuaalisessa kontakstissa, sillä suun, sukupuolielinten ja peräaukon alueen iho on ohutta, joten siinä voi olla myös pieniä haavoja tai rikkoutumia, joiden kautta HIV ja muut suokupuolitaudit pääsevät tarttumaan.

Vaarallista leikkiä

Muistathan seuraavat tilanteet:

  • Partnereiden suuri lukumäärä kasvattaa riskiä, että joku heistä saattaa olla HIV-positiivinen.
  • Suuri alkoholimäärä tai huumeiden käyttö muuttaa havainnointikykyäsi ja voit käyttäytyä eri tavalla kuin selvinpäin. Todellakin.
  • Likaiset huumeneulat voivat välittää virusta, joten neulojen tulee olla puhtaita ja käyttämättömiä.ä.
  • Anaaliyhdynnässä iho saattaa rikkoontua herkemmin, mikä saattaa sinut suurempaan riskin vaaraan.
  • Suurten HIV-tartuntojen maassa, jossa kondomeja ei ole saatavilla, on parempi olla saattamatta itseään vaaraan ja mieluummin pidättäytyä sukupuoliyhdynnästä toisen kanssa.

Kuka voi saada tartunnan?

Kuka tahansa voi saada HIV-viruksen, sillä virus ei erottele ihmisiä sukupuolisen suuntautuneisuuden tai etnisyyden perusteella. Tartuntatapauksen ovat yleistyneet 25 vuoden aikana ja yhä useammin sairastuneet ovat nuoria aikuisia: maailmanlaajuisesti viime vuosina lähes puolet tartunnan saaneista olivat 15-24 -vuotiaita. Suojaamaton seksuaalinen kanssakäyminen ja huumeneulojen jakaminen lisäävät tartuntariskiä. Virus ei leimaa kantajaansa, joten on mahdotonta ennalta tietää kenellä on HIV. Huolehdi siis ehkäisystä!

Kunnes parannuskeino löydetään ehkäisy säilyy ainoana tehokkaana keinona HIVin voittamiseksi!

Lopuksi käytä tervettä järkeä: Käytä aina uutta kondomia harrastaessasi seksiä! Kierrätys kannattaa, mutta ei virusten eikä kondomien kanssa.