Wat heb ik met HIV/AIDS te maken?
Je bent geen homo en je woont ook niet in een plattelandsdorpje in Afrika dus je hebt niets te maken met HIV/AIDS, right? Fout gedacht: nadat ze enkele jaren stabiel zijn gebleven, stijgt het aantal HIV-infecties opnieuw in alle westerse landen, ook in België en Nederland. In sommige Europese landen zijn meer dan één-derde van de nieuwe infecties te vinden bij vrouwen en meer dan de helft van alle HIV-besmettingen wereldwijd vinden plaats bij jongeren tussen 15-24 jaar. Vorig jaar raakten meer dan 65.000 Amerikanen en Europeanen besmet met het HIV virus, wat betekent dat er in Amerika nu al meer dan 1 miljoen seropositieve mensen rondlopen en een half miljoen in West- en Centraal Europa. Dankzij antiretrovirale medicijnen kunnen seropositieve mensen langer overleven dan vroeger, maar HIV/AIDS is nog altijd niet te genezen en deze medicijnen zijn ook niet overal verkrijgbaar; sinds het jaar 2000 is het aantal AIDS-doden in Oost Europa daardoor verdriedubbeld, terwijl ze in West Europa en Noord Amerika (waar antoretrovirale midellen makkelijker te krijgen én te betalen zijn) dalen.



Preventie: kies voor veiligheid, niet voor spijt!


Gewaagde zaak
- Wanneer je meerdere partners hebt, stijgt het risico dat ze HIV+ zijn.
- Druggebruik en overmatig alcohol drinken veranderen je besef waardoor je dingen gaat doen die je niet zou doen wanneer je nuchter bent. Maak jezelf niets wijs: het gebeurt!
- Geïnjecteerde drugs vormen een groter risico wanneer je de benodigdheden deelt. Om geen risico op een HIV-besmetting te lopen, is het belangrijk bij elke injectie nieuwe, schone en steriele naalden en injectiespuiten te gebruiken.
- Anale sex maakt je nog kwetsbaarder voor een infectie, omdat de anus een bijzonder gevoelige huid heeft.
- Als je in een land verblijft met een hoge HIV-besmettingsgraad en condooms zijn moeilijk te verkrijgen, heb je beter geen sex. Of dit realistisch is, is een andere vraag, maar zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben!
