Wat heb ik met HIV/AIDS te maken?

Je bent geen homo en je woont ook niet in een plattelandsdorpje in Afrika dus je hebt niets te maken met HIV/AIDS, right? Fout gedacht: nadat ze enkele jaren stabiel zijn gebleven, stijgt het aantal HIV-infecties opnieuw in alle westerse landen, ook in België en Nederland. In sommige Europese landen zijn meer dan één-derde van de nieuwe infecties te vinden bij vrouwen en meer dan de helft van alle HIV-besmettingen wereldwijd vinden plaats bij jongeren tussen 15-24 jaar. Vorig jaar raakten meer dan 65.000 Amerikanen en Europeanen besmet met het HIV virus, wat betekent dat er in Amerika nu al meer dan 1 miljoen seropositieve mensen rondlopen en een half miljoen in West- en Centraal Europa. Dankzij antiretrovirale medicijnen kunnen seropositieve mensen langer overleven dan vroeger, maar HIV/AIDS is nog altijd niet te genezen en deze medicijnen zijn ook niet overal verkrijgbaar; sinds het jaar 2000 is het aantal AIDS-doden in Oost Europa daardoor verdriedubbeld, terwijl ze in West Europa en Noord Amerika (waar antoretrovirale midellen makkelijker te krijgen én te betalen zijn) dalen.

Preventie: kies voor veiligheid, niet voor spijt!

Wanneer je vrijt, zijn jij en jouw partner enkel veilig als je contact met elk lichaamsvocht (bloed, sperma – ook voorvocht – en vaginale afscheidingen) vermijdt. Hierdoor is het noodzakelijk een fysieke barrière -zoals een condoom- te gebruiken bij elk sexueel contact omdat de huid van de mond, vagina, penis en anus zo gevoelig is en ze sneetjes of kleine wondjes kan hebben die als een open deur zijn voor HIV-besmettingen of andere besmettingen van andere SOA.

Gewaagde zaak

Natuurlijk ben je beter altijd veilig, maar er zijn een aantal situaties die extra gevaarlijk zijn:

  • Wanneer je meerdere partners hebt, stijgt het risico dat ze HIV+ zijn.
  • Druggebruik en overmatig alcohol drinken veranderen je besef waardoor je dingen gaat doen die je niet zou doen wanneer je nuchter bent. Maak jezelf niets wijs: het gebeurt!
  • Geïnjecteerde drugs vormen een groter risico wanneer je de benodigdheden deelt. Om geen risico op een HIV-besmetting te lopen, is het belangrijk bij elke injectie nieuwe, schone en steriele naalden en injectiespuiten te gebruiken.
  • Anale sex maakt je nog kwetsbaarder voor een infectie, omdat de anus een bijzonder gevoelige huid heeft.
  • Als je in een land verblijft met een hoge HIV-besmettingsgraad en condooms zijn moeilijk te verkrijgen, heb je beter geen sex. Of dit realistisch is, is een andere vraag, maar zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben!

Wie krijgt HIV?

Iedereen kan besmet raken met HIV – het virus discrimineert niet. Het aantal besmettingen blijft toenemen sinds 25 jaar en het virus treft steeds meer jonge mensen (ongeveer de helft van de mensen die vorig jaar besmet raakten, was tussen 15 en 24 jaar). Onveilig vrijen en drugnaalden en injectiespuiten delen, maken je kwetsbaarder om besmet te raken. HIV of AIDS staat niet op iemands gezicht geschreven; het is onmogelijk te weten wie de ziekte heeft, dus veilig zijn is de boodschap.

Totdat er een echt geneesmiddel tegen AIDS uitgevonden wordt, blijven preventie en bescherming dus essentieel om HIV te voorkomen!

Nog een laatste belangrijke tip: gebruik een nieuw condoom bij elk sexueel contact! Recycleren is goed, maar niet wanneer jouw gezondheid, en die van jouw partner, op het spel staan.