HIV- neće to mene!?

Ako nisi gej ili stanovnik siromašnog afričkog sela, može ti se učiniti da se problem sa HIV-om tebe ne tiče. Ali nećeš biti u pravu. HIV infekcije su u porastu na zapadu, šireći se putem nežaštićenog seksa među heteroseksualcima. U pojedinim evropskim zemljama, više od trećine inficiranih HIV-om čine žene. Prošle godine, više od 65,000 Amerikanaca i zapadnih Evropljana je novoinficirano virusom, pridružujući se tako više od polovini miliona ljudi koji žive sa HIV-om u Zapadnoj i Centralnoj Evropi, i preko milion HIV pozitivnih Amerikanaca. Zahvaljujući primeni antiretrovijalne terapije, smrtnost od AIDS-a je znatno opala, ali ova terapija nije lek, i nije dostupna svima: smrtnost u zapadnoj Evropi od 2000. se utrostručila zbog nedostatka lekova, dok je stopa smrtnosti uzrokovane AIDS-om drastično opala u Zapadnoj Evropi i Severnoj Americi zahvaljujući dostupnosti istih.

Prevencija: bolje sprečiti nego lečiti!

Tokom seksualnog odnosa, ti i tvoj partner/ka bićete zaštićeni samo ako sprečite kontakt sa bilo kojom telesnom tečnošću (krvlju, semenom tečnošću, presemenom tečnošću i vaginalnim sekretom). Koža usta, vagine, penisa i anusa je vrlo delikatna i može imati iritacije, rane i oštećenja, što je čini prijateljskom sredinom za HIV i ostale seksualno prenosive bolesti, zbog čega je apsolutno neophodno korišćenje fizičkih barijera kao što je kondom pri svakom seksualnom odnosu.

Rizično ponašanje

Naravno, uvek treba koristiti zaštitu, ali postoje situacije koje su izuzetno rizične:

  • Ako imaš seks bez zaštite sa više seksualnih partnera/ki, povećava se verovatnoća da dobiješ infekciju.
  • Korišćenje narkotika i/ili preterana upotreba alkohola potpuno menja tvoju percepciju i ponašanje u odnosu na stanje kada si trezan/na. Nemoj se zavaravati: događa se!
  • Deljenje opreme (igala i spriceva) za upotrebu narkotika povećava rizik od inficiranja HIV-om. Da bi se zaštitio/la, neophodno je da koristitiš nove i sterilne igle i špriceve pri svakom injektiranju.
  • Analni seks je posebno rizična situacija s’ obzirom na vrlo delikatnu kožu anusa.
  • Ako živiš u zemlji sa visokom stopom prevalencije HIV-infekcije i nedovoljnom snabdevenošću kondomima, najbolje bi bilo da nemaš seksualne odnose. Koliko je to stvarno realno to je druga priča, ali nemoj reći da nisi upozoren/a!

Ko dobija HIV?

Svako može dobiti virus, jer HIV ne bira. Broj inficiranih već 25 godina ne prestaje da raste pogađajući sve više mlade (skoro polovina inficiranih prošle godine čine mladi uzrasta od 15- 24 godine). Nezaštićeni seks i deljenje igala i špriceva povećavaju šanse da se zaražiš. Nikome ne piše na čelu da ima HIV/AIDS i skoro je nemoguće znati ko ima bolest, zato je zaštita uvek dobro došla. Za svaki slučaj.

Sve dok nema leka, ključ za zaustavljanje širenja HIV-a je prevencija i zaštita.

Da zaključimo: koristi novi kondom pri svakom seksualnom odnosu. Recikliranje je dobro, ali ne ako može ugroziti tvoje i zdravlje tvog partnera/ke.